Selvom situationen er blevet markant forbedret over de seneste fem år (f.eks. Ole Birk Olsens Taberfabrikken eller David Gress’  Velstandens kilder) hvad angår udgivelsen af gode borgerlige skrifter i Danmark, er der stadig ingen der har overgået Henning Fonsmarks Historien om den danske utopi.  Og god konservativ litteratur må man stadig til UK og US efter. Krabasken har talrige gange propaganderet for Roger Scruton, så det vil blive udeladt denne gang. Her er nogle konservative bidrag som dels er fremragende dels (stort set) ukendte herhjemme:

  • James Bartholomew. The Welfare State We Are In.  En manende dokumentation af, hvordan den britiske velfærdsstat har ledt til konsekvenser, der dels er helt utilsigtede, dels overordentlig destruktive. Dækker hospitalsvæsenet, uddannelse, og meget andet.  Et projekt som CEPOS passende kunne efterligne her i DK.
  • Alt af Theodore Dalrymple. Her er der tale om en konservativ “social critic”. Lavmælt men indtrængende rapporterer Dalrymple fra sin dagligdag som fattig- og fængselslæge. Meget konkret dokumentation af velfærdsstatens nedbrydning af almindelig moral.
  • Paul Gottfried. Conservatism in America, Multiculturalism and the Politics of Guilt, og After Liberalism.  Gottfried er totalt ukendt i Danmark. Der er imidlertid tale om en konservativ sværvægter, der i de nævnte bøger giver en del af det mere abstrakte ideologiske grundlag for for eksempel Bartholomew og Dalrymples arbejder.
Reklamer