Rent tilfældigt fik Krabasken her til morgen fat i et eksemplar af Matematik-Leksikon, “udarbejdet af lærer B. Østergaard Sørensen”. Eksemplaret er trykt i 1978, men jeg tror at der er tale om en ældre publikation.
Nå, bogen henvender sig — fremgår det af forordet — til “elever i folkeskolens ældste klasser .. og flinke elever i 6. og 7. klasse.” Indholdet? Tja… blandt andet binomialfordelingen, trigonometri, nutidsværdi-beregning, grænseværdier og to ligninger med to ubekendte.
Ting som idag anses for at være for svære i hvertfald for det første matematiktrin i gymnasiet (correct me if I am wrong), men som for 30 år siden åbenbart kunne håndteres af “flinke elever i 6. og 7. klasse”.
2 kommentarer
Comments feed for this article
januar 26, 2008 hos 9:50 pm
Andreas
Hvad tror du det skyldes?? At vi har skrottet “den sorte skole”, at børn idag undervises af lærere som fokuserer mere på pædagogik end undervisning?? Eller er der en anden forklaring?
januar 27, 2008 hos 8:50 am
konservativkrabask
Andreas, Ja, jeg tror såmænd at det ret grundlæggende handler om at “drill” (terpen, udenadslære, etc.) har fået et dårligt navn. Visse ting kan imidlertid kun læres godt på denne måde.
Og så er der også dét at lærergerningen af forskellige årsager — nogle selvforskyldte — har fået en dårlig presse. Det giver betyder at talenterne i mindre grad søger der her.
Endelig er samfundets generelle uddannelsesniveau steget relativt ifht lærerfaget, så man kan jo hypotesere at den gennemsnitlige IQ og færdighederne i øvrigt blandt lærerne idag er lavere end for nogle generationer siden.